ورود/ثبت نام

آش در زندگی ایرانیان در روزگار گذشته، جایگاهی ویژه و ارزشمندی داشته است.نفوذ این خوراک ‌سنتی در این جامعه پایبند به سنت‌ها، تا آن‌جا ژرف و استوار بوده که واژه «آش‌پز» را از فردی که‌ آش می‌پخته، در گذر زمان به‌طور عام، به فردی که وظیفه پخت هرگونه غذایی را برعهده داشته، تعمیم داده اند

اگر از مردمان طبقات پایین جامعه بگذریم که نان و آش، قوت غالب‌شان به‌‌شمار می‌آمده، سفره طبقه اعیان و اشراف نیز از‌ آش بی‌بهره نبوده است.آش غذایی کاملا ایرانی است که بعدها به دیگر مناطق اطراف و جهان از ایران وام داده شد.آش از زمانی در فرهنگ  ایرانی باب شد که یک وعده غذایی را ارزان بگذارند، و اگر بخواهید به صورت کلی آش‌های ایرانی را بشمارید در حدود ۴۰۰ تا می‌شود که در کل سراسر ایران به شکل‌های گوناگون طبخ می‌شود، و به جرأت می‌توان گفت تقریباً ۱۰ نوع آش وجود دارد که در آن از گوشت استفاده شده‌است.

امروز در این مقاله از مجله سبزشمال برای شما همراهان همیشگی مان قصد داریم از قدمت معروف ترین آش های ایرانی و دستور پخت آنها به شیوه اصیل محلی بگوییم. با ما همراه باشید.

انواع آش های محلی ایرانی

  • آش رشته
  • آش آلو
  • آش دوغ
  • آش انار
  • آش کاردین
  • آش ماسوآ
  • آش سبزی شیراز
  • آش ابودردا 
  • آش شله قلمکار
  • آش شولی یزد
  • آش ترخینه

آش رشته

آش رشته از معروف‌ترین آش‌های ایرانی است. در طبخ آش رشته از سبزیجات مخصوص مانند، جعفری، گشنیز، اسفناج، و برگ چغندر و انواع حبوبات مانند نخود، عدس، انواع لوبیاها و رشتهٔ آشی استفاده می‌شود. این آش را غالباً با کشک اما گاهی با سرکه مصرف می‌کنند، در بعضی مناطق هم از قارا (قره‌قروت ترش) استفاده می‌کنند. از دیگر محتویات آش رشته میتوان به نعناع داغ، پیاز داغ و سیر داغ اشاره کرد این آش معمولاً به عنوان پیش غذا سرو می‌شود.

برای طرز تهیه آش رشته اینجا کلیک کنید.

آش آلو

آش آلو از آش های خوشمزه و خوش طعم می باشد و بیشتر در فصل پاییز و زمستان طبخ می شود. آش هایی نظیر آش آلو و آش شلغم به دلیل خواص ویژه آن ها برای بدن بسیار پرطرفدار هستند. از جمله خواص آش آلو می توانید به خاصیت سم زدایی و پاک سازی بدن اشاره کرد.طرز تهیه آش آلو بسته به شهری که در آن پخته میشود متفاوت است مانند آش آلو با گوشت ، آش آلو و عدس ، آش آلو با رشته ، آش آلو تبریز ، آش آلو یزدی ، آش آلو زنجان،که طرز تهیه همه نوع از آش آلو را بریتان آورده ایم که منطبق با ذائقه خود هر کدام را که تمایل داشتید بپزید.

برای طرز تهیه آش آلو اینجا کلیک کنید.

آش دوغ

آش دوغ بیشتر متعلق به منطقهٔ آذربایجان و کردستان و اردبیل است.این غذا را با استفاده از ماست یا دوغ تازه، سبزی آش یا سبزی محلی یا کوهی، برنج، سیر، نخود، تخم مرغ، پیاز و نمک می‌پزند. در هنگام خوردن معمولا می‌توان از سیر کوبیده تازه و نعنای داغ و پیازداغ هم استفاده کرد. این غذا معمولا ترش است.

برای طرز تهیه آش دوغ اینجا کلیک کنید

آش انار

آش انار یک نوع از انواع آش‌های ایرانی است. درپخت این نوع آش از سبزیجات معطر و مخصوص آش مانند: تره، جعفری، گشنیز، نعناع و حبوبات نظیر لپه، برنج و پیاز و گوشت قرمز و انار و گلپر و روغن استفاده میکنند و این آش با نعناداغ تزئین میشود

برای طرز تهیه آش اناراینجا کلیک کنید

آش کاردین

(کارده یا حوره)نوعی از انواع آش‌های ایرانی است که مخصوص زاگرس نشینان و مناطق کوهپایه ای زاگرس همچون استان‌های خوزستان(بهبهان)، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، چهار محال و بختیاری و لرستان است. این آش از گیاهی به نام کاردین که در ارتفاعات سرد زاگرس رشد میکند تهیه و پخت می‌گردد و در برخی مناطق به نام آش حوره نیز شناخته می‌شود. این گیاه شبیه به کاهو می‌باشد و بسیار تند و برنده است که طی عملیات خاصی شیرین می‌شود؛ و بعد از شیرین سازی این گیاه، آشی ساده درست می‌شود که بسیار خوشمزه و ترش میباشد.

برای طرز تهیه آش کاردین اینجا کلیک کنید.

آش ماسوآ

یکی از آش‌های سنتی استان لرستان است. این آش در شهرهای بروجرد استان لرستان و شهر دزفول استان خوزستان طرفدارزیادی دارد و طرز تهیه در این دو شهر نیز بسیار نزدیک به هم است. ماسوا در اصل به معنی ماست با بوده که با به معنی آش می‌باشد و چون در گویش کردی و لری در بسیاری از کلمات «ب» را «و» می‌گویند مثلاً آب رو می‌گویند” آو” پس «ماست باً میشه «ماست وا»

برای طرز تهیه آش ماسوآ اینجا کلیک کنید.

آش سبزی شیراز

تاریخچه پخت آش سبزی مشخص نیست اما پخت آن در شیراز به بیش از 100 سال می رسد.آش سبزی اصالتا متعلق به شیراز است اگرچه در شهرهای دیگرهم درست می شود اما به کیفیت آش سبزی شیراز نمیرسد. این غذا که شامل سبزی و گوشت و حبوبات است بیشتر صبح ها به صورت صبحانه  با روغن و آبلیمو بجای نان پنیر و.. استفاده می شود.

اطراف شیراز معادن گچ زیادی وجود دارد به همین دلیل به خاطر نوع آب شیراز افراد برای صبحانه تمایل بیشتری به خوراکی پختنی مانند آش دارند.این غذا وعده ای کامل و مقوی است و علت اینکه قدیمی های شیراز کیفیت آش را مثل گذشته نمیدانند عوض شدن کیفیت مواد اوایه اش میباشد

برای طرز تهیه آش سبزی شیراز اینجا کلیک کنید.

آش ابودردا 

یکی از قدیمی ترین رسوم ایرانیها گرفتن جشن در آخرین چهار شنبه ی سال است . این روز با برپایی آتش و پریدن از روی ان و پختن غذاهای رنگی مختلف گرامی داشته میشود. جدا از رسم و رسوم جالب آخرین چهارشنبه سال، آشنایی با خوراکی‌ها و غذا‌هایی که در این شب نسل به نسل پخته شده هم خالی از لطف نیست.

از انواع آش (مثل آش هفت میوه و آش ابودردا) و پلو گرفته (مثلا قزوینی‌ها حتما باید مرصع پلو میل کنند یا پلو هفت رنگ، آجیل پلو و رشته پلو که در اغلب شهر‌های ایران پخته می‌شود) تا آجیل و تنقلات شب چهارشنبه سوری همه و همه از آداب خوردن در این شب خاص محسوب می‌شوند.

در گذشته رسم بر این بود خانواده‌هایی که فرد بیماری در خانه داشتند در شب چهارشنبه سوری این آش را در خانه می‌پختند به نیت شفای بیمار یا آرزوی سلامتی افراد خانواده در سال جدید. اما چرا اسم این آش «ابودردا» است؟ ظاهرا «دردا» نام پزشکی در زمان پیامبر بوده، دردا هم ریشه در کلمه درد ندارد.

حین آماده کردن رشته، توپ‌های قلقلی شبیه سر آدمک از خمیر درست می‌کردند و به نیت تک تک افراد خانواده در این آش می‌ریختند. بعد از پختن این گلوله‌های خمیری را از آش خارج کرده و روی پشت‌بام خانه می‌ریختند تا خوراک پرندگان شود و یا در آب می‌ریختند که ماهیان بخورند. دلیل این کار نیت از بین رفتن بیماری و ماندن سلامتی و خوشی بود.

برای طرز تهیه آش ابودردا اینجا کلیک کنید.

آش شله قلمکار

آش شله قلمکار معروفترین نوع از انواع آش‌های ایرانی است. در طبخ این نوع آش از سبزیجات معطر و مخصوص آش مانند: تره، جعفری، گشنیز، اسفناج و حبوبات نظیر نخود، لوبیا، عدس، برنج، پیاز و همچنین گوشت سردست بی استخوان، زردچوبه و روغن استفاده می‌شود. این آش با نعناع داغ تزیین و مصرف می‌شود

برای طرز تهیه آش شله قلمکار اینجا کلیک کنید.

آش شولی یزد

پختن آش شولی یزدی خصوصاً اوماج آش، زمان نسبتاً زیادی می‌برد؛ ولی حتی یک بار در سال، خوردن آن در خاطره و ذهن اعضای خانواده و میهمانان می‌ماند.بهترین زمان پخت این آش، اوایل پاییز یا اواخر تابستان است تا اوماج به راحتی خشک شده باشد. همچنین زمانی است که چغندر تازه‌وارد بازار شده‌است.

برای طرز تهیه آش شولی یزدی اینجا کلیک کنید

t طرز تهیه انواع آش های خوشمزه،طرز تهیه 11نوع آش محلی ایرانی

آش ترخینه

ترخینه به غذای آبکی گفته می‌شود که از دوغ تخمیر شده به دست می‌آید و به علت دارا بودن طبع گرم و انواع ویتامین‌ها، در فصل سرما برای درمان سرما خوردگی از آن استفاده می‌شود.قدمتی چند هزار ساله در استان ایلام دارد که به دلیل دارا بودن انواع ویتامین‌ها، طبع گرم و مواد غنی به تقویت بدن در مقابل بیماری‌ها کمک می‌کند. 

آش ترخینه یکی از سوپ‌های محبوب و پرطرفدار در خانواده است این آش دلچسب و سنتی به دو مزه و طعم مختلف تهیه می‌شود؛ انواع آن دوئینه؛ ترخینه با دوغ و شمینه؛ ترخینه با درصد گندم بیشتر است. این آش را با قرص ترخینه درست می‌کنند. ترخینه یا ترخوانه از جوشاندن بلغور در شیر یا دوغ ترش بدست می‌آید. برای تهیه آش به ترخینه، عدس، پیاز، سبزی شامل تره، جعفری، گشنیز و اسفناج احتیاج است.

برای طرز تهیه آش ترخینه اینجا کلیک کنید.

.حتما آش را در برنامه غذایی خود لحاظ کنید مخصوصا در فصل پاییز و زمستان که خواص آن به سلامت جسمتان کمک شایانی میکند و شما را در برابر بیماری ها مصون نگه میدارد به علاوه ازخوردن یک آش گرم و داغ در روزهای سرد لذت زیادی میبرید.امیدوارم از پخت این آش های فوق العاده لذت ببرید و طعم جدید ومتفاوتی را تجربه کنید.

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *