یوتیوب برای رقابت با تیک تاک، Shorts را ارائه خواهد کرد
«تیک تاک» اگرچه در ایران مورد اس
تقبال قرار نگرفته اما به شکل جهانی محبوبیت بسیار بالایی دارد و این موضوع باعث شده کاربران برخی سرویسها کاهش داشته باشد. یوتوب یکی از همین سرویسها است که قصد دارد با توسعه اپلیکیشن «Shorts» با تیک تاک رقابت کند.
محبوبیت تیک تاک باعث شده یوتوب آینده خود را در خطر ببیند. گزارشی جدید به این موضوع اشاره میکند که این پلتفرم پخش ویدیو به دنبال توسعه یک اپلیکیشن جدید برای مبارزه با این برنامه است. همانطور که میتوان از نام اپلیکیشن Shorts حدس زد، این برنامه امکان اشتراک ویدیوهای کوتاه را برای کاربران فراهم میکند.
کاربران اپلیکیشن Shorts میتوانند از آهنگهای یوتوب برای ویدیوهای خود استفاده کنند. تیک تاک به کاربران اجازه میدهد که برای ویدیوهای خود از صداها و آهنگهای مشخصی استفاده کنند. این برنامه جدید اواخر سال جاری میلادی عرضه میشود، البته در حال حاضر یوتوب واکنشی نسبت به گزارش منتشر شده از خود نشان نداده است.
سرویس ویدیو گوگل تا به امروز به چندین ویژگی شبکههای اجتماعی مجهز شده که برای مثال میتوان به استوری اشاره کرد، قابلیتی که در اسنپ چت و اینستاگرام نیز موجود است. با وجود این موضوع، یوتوب متوجه شده که کاربران تمایل بیشتری به مشاهده ویدیوهای کوتاه در مقایسه با ویدیوهای بلند دارند.

رشد تیک تاک در دو سال گذشته برابر با ۱۲۵ درصد بوده است. در حال حاضر این برنامه صدها میلیون کاربر در سراسر جهان دارد. میزان دانلود این برنامه در طی ۱۲ ماه گذشته در اپ استور و گوگل پلی، نزدیک به ۸۴۲ میلیون بار بوده است که خبر از رشد ۱۵ درصدی سالانه آن میدهد. این محبوبیت بالا باعث شده یوتوب کار سختی پیش روی خود داشته باشد. هرچقدر هم اپلیکیشن Shorts عملکرد مناسبی از خود نشان دهد، گوگل باید میلیونها کاربر جوان را برای تغییر شبکه اجتماعی محبوب خود، ترغیب کند.
علاوه بر یوتوب، فیسبوک نیز قصد دارد با تیک تاک رقابت کند. این شبکه اجتماعی برنامه Lasso را توسعه داده و در حال آزمایش آن در کشورهایی مانند برزیل است.
یوتیوب سال ها محبوب ترین پلتفرم به اشتراک گذاری ویدیو بود، تا اینکه سر و کله تیک تاک (TikTok) پیدا شد و اوضاع تغییر کرد. تیک تاک یک اپلیکیشن محتواهای کوتاه تولید شده توسط کاربران است، و حالا یوتیوب قصد دارد با راه اندازی سرویس مشابهی به نام Shorts مستقیما با آن رقابت کند.
کاربران می توانند با Shorts ویدیوهای کوتاهی را در فید داخل اپلیکیشن بارگذاری کنند (مانند کاری که در تیک تاک انجام می شود) و در ضمن از موسیقی های مجوزدار یوتیوب موزیک هم در ویدیوهای خود استفاده کنند. در تیک تاک مجموعه ای از فایل های صوتی، موسیقی و برخی انواع دیگر فایل وجود دارد که کاربران می توانند آنها را در فیلم هایشان قرار دهند.
دلیل این کار یوتیوب هم کاملا واضح است. تیک تاک صدها میلیون کاربر دارد و بر اساس گزارش ماه ژانویه App Annie، طی دو سال گذشته بیش از ۱۲۵ درصد رشد کرده است. در ۱۲ ماه اخیر حدود ۸۴۲ میلیون کاربر جدید این برنامه را از اپ استورهای اپل و گوگل دانلود کرده اند که ۱۵ درصد بیشتر از آمار سال قبل بوده است.
این اولین بار نیست که یوتیوب از امکانات محبوب شبکه های اجتماعی دیگر الگوبرداری می کند، و پیش از این هم قابلیتی مشابه استوری های اینستاگرام ارائه کرده بود. با توجه به تعداد فوق العاده زیاد کاربران یوتیوب (بیش از ۲ میلیارد کاربر فعال در هر ماه) و مجوزهایی که برای پخش موسیقی دریافت کرده است، ساخت اپلیکیشنی مشابه تیک تاک اصلا جای تعجب ندارد. فیس بوک هم سرویس مشابهی به نام Lasso ساخته و بی سر و صدا در بازارهایی مثل برزیل آزمایش کرده است.
یوتیوب بهتازگی امکان مشاهدهی متن ترانه را برای کاربران اپلیکیشن موبایل سرویس استریم موسیقی خود فراهم کرده است.
یوتیوب موزیک به جمع سرویسهای پخش موسیقی پیوسته است که امکان نمایش متن ترانه در حین گوشی دادن به موسیقی را برای کاربر فراهم میکنند.
مشاهدهی متن ترانه در اپلیکیشن موبایل یوتیوب موزیک فراهم کرده
کاربران اپلیکیشن اندروید و iOS یوتیوب موزیک ازاینپس میتوانند در حین پخش موسیقی، متن ترانه آن را نیز مشاهده کنند. برای این کار کافی است کاربر در صفحهی ترانهی موردنظر روی دکمهی «i» واقع در سمت چپ عنوان ترانه کلیک کند. ناگفته نماند که این ویژگی علاوه بر کاربرانی که از اشتراک پولی استفاده میکنند برای کاربران عادی نیز در دسترس است.
البته هنوز برخی از موسیقیهای موجود در این پلتفرم فاقد ترانهی متن هستند. طبق اعلام گوگل، متن ترانهها از سوی وبسایت LyricFind تأمین میشوند و بهروزرسانی آنها بهصورت روزانه صورت میگیرد. بااینحال هنوز مشخص نیست که اضافه شدن متن یک ترانهی خاص به این پلتفرم چقدر زمان میبرد.

اپلیکیشن یوتیوب موزیک هنوز در مقایسه با رقبا از برخی ویژگیهای کلیدی بیبهره است. هماکنون در این پلتفرم جای خالی ویژگیهایی نظیر پیمایش خودکار متن ترانه یا متمایز ساختن کلمات بهصورت هماهنگ با پخش موسیقی کاملا حس میشود؛ بااینحال ممکن است در آینده شاهد اضافه شدن این ویژگیها نیز باشیم. به هر ترتیب در حال حاضر تنها امکان پیمایش متن ترانه بهصورت دستی برای کاربران فراهم شده است.
رقبای یوتیوب موزیک یعنی اسپاتیفای، اپل موزیک و آمازون موزیک همگی در اپلیکیشنهای موبایل خود امکان مشاهدهی متن ترانه را بهصورت هماهنگ با پخش موسیقی برای کاربران فراهم کردهاند.
ناگفته نماند که در نسخهی تحت وب یوتیوب موزیک هنوز امکان مشاهدهی متن ترانه فراهم نشده است. بااینحال یوتیوب اظهار اعلام کرده که روی اضافه کردن این ویژگی به نسخهی تحت وب نیز کار میکند.
یوتیوب موزیک هنوز برای رسیدن به رقبا راه درازی در پیش دارد. طبق آخرین اعلام گوگل، دو سرویس یوتیوب موزیک و یوتیوب پرمیوم درمجموع ۲۰ میلیون مشترک دارند. این در حالی است که اسپاتیفای با ۱۲۴ میلیون مشترک پولی از سرویس موسیقی یوتیوب بسیار جلوتر است. اپل موزیک نیز با ۶۰ میلیون کاربر پولی در تعقیب اسپاتیفای است و آمازون موزیک با ۵۵ میلیون مشترک در جایگاه بعدی قرار دارد.
البته فعلا این متن ها همه ایستا یا استاتیک هستند، یعنی هماهنگ با صدای خواننده جلو نمی روند و خودتان باید بصورت دستی آنها را جلو ببرید.
در ضمن به نظر می رسد هنوز متن همه آهنگها در دسترس نیست. یوتیوب هر روز متن های جدیدی را از LyricFind می گیرد.
بعلاوه در حال حاضر در پخش کننده وب یوتیوب موزیک امکان دریافت متن وجود ندارد، ولی این شرکت تلاش می کند بزودی نسخه وب را هم به این قابلیت مجهز کند.
گقتنی است که اپل موزیک و اسپاتیفای هم می توانند متن آهنگ ها را پخش کنند، و برای بعضی از آهنگ ها متن با صدای خواننده جلو هم می رود.